ZADOVOLJSTVO

Crikvenica

 


Četvrtak, 05.09.2013.


 
 
Konferencija za novinare



ZADOVOLJNI STEČAJNIM PLANOM

Stečajni plan izglasan od vjerovnika  na Trgovačkom sudu krajem kolovoza najbolje je rješenje za opstanak cjelovitog Jadrana i zadržavanja radnih mjesta u Jadranu d.d. Crikvenica – istaknuli su 05.rujna  Bruno Bulić,predsjednik SIK-a i Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIK-a i voditeljica ureda SIK-a na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom u Crikvenici.

 

Po  stečajnom planu dio tražbina stečajnih vjerovnika pretvorit će se u udjele, dok će se radnicima i bivšim radnicima-stečajnim vjerovnicima 50% potraživanja iz prvog višeg isplatnog reda pretvoriti u udio u novom Društvu, a druga polovica isplatiti najkasnije u narednih pet godina.

Budući se godinama, od formiranja sindikalne podružnice, borio da ovo Društvo ostane cjelovito jer samo takvo jamči zaposlenost i očuvanje radnih mjesta, SIK je zadovoljan takvim epilogom. Obzirom na hrvatsku zbilju, gdje stečajevi traju godinama (preko 10 godina), zadovoljstvo izaziva i rok u kojem se stečaj dovršio te – kako je istaknuto - samo neodgovorne osobe mogu nakon svega tražiti „dlaku u jajetu“ koja bi mogla dovesti do odugovlačenja okončanja stečaja. Naime, zbog pritužbi dvaju stečajnih vjerovnika, od kojih je jedan bivši sindikalni povjerenik SIK-a Mario Vukelić, stečajni plan je na čekanju do 16. rujna, kada će stečajna sutkinja potvrditi ili uskratiti rješenje o potvrdi stečajnog plana.

Ne ulazeći u razloge vjerovničkog protivljenja Veneto banke, predstavnici SIK-a osporili su bivšem sindikalcu Mariju Vukeliću da govori u ime radnika i Sindikata te osudili njegovo ponašanje i  pritužbu kojom potiče odugovlačenje isplate potraživanja što zasigurno u ovim teškim vremenima ne ide u korist radnika. Naime,u visini od oko 60 milijuna kuna, 50 % potraživanja radnika i bivših radnika iz I. višeg isplatnog reda  pretvorit će se u ulog, a 50% isplatiti u roku od najduže 5 godina; prvi dio, odnosno 1/5 tog iznosa, odnosno oko 6 milijuna kuna, isplatio bi se po donašanju stečajnog plana već do konca godine. Činjenica je da su se otvaranjem stečaja nepovratno ugasila radna mjesta na neodređeno vrijeme, da su svi radnici koji su imali ugovore na neodređeno vrijeme dobili otkaz, među njima i Mario Vukelić. Međutim, u Jadranu (iako temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme) konstantno radi oko 130 radnika, a pored njih još i oko 250 sezonskih radnika. Nakon formiranja novog Društva koje više neće biti u stečaju u SIK-u dakako očekuju da se tim radnicima  ponudi Ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a podnošenje pritužbe može samo osporiti cijeli proces.

Ako stečajni plan ne bude osporavan,Jadran ima sve pretpostavke  opstati kao cjelina, zadržati  130 radnih mjesta, te  kroz kvalitetnu i transparentnu privatizaciju osigurati rast zaposlenosti. SIK ne očekuje da će RH (koja će u novom Društvu imati oko 80% vlasništva) zadržati dionice u svom portfelju, već da će tražiti kupca. SIK će  inzistirati da se nađe kvalitetan kupac koji svojim dosadašnjim referencama jamči nastavak poslovanja i održavanje cjelovitog  sustava Jarana, zadržavanje radnih mjesta te ulaganje koji će omogućiti da crikvenička rivijera ponovno postane prepoznatljiva turistička destinacija.

Potrebno je napomenuti da je budući vlasnik, kod prodaje dionica iz Državnog portfelja, kad stekne iznad 25%, 50% ili 75% dionica, po sili zakona dužan  objaviti ponudu za preuzimanje i od svih zainteresiranih dioničara otkupiti dionice po cijeni koja ne može biti niža od one što su platili prilikom kupnje većinskog dijela. Stoga, time što se radnicima-vjerovnicima 50% potraživanja isplaćuje u novcu to ne znači da drugih 50% neće naplatiti. Naprotiv,  prilikom preuzimanja moći će prodati svoje udjele, odnosno dionice i pri tome naplatiti možda manje, a možda i više od onoga što potražuju.

Predstavnici SIK-a javno su pozvali Marija Vukelića i njegove istomišljenike da odgovornost pretpostave emocijama i objektivnim osobnim razočarenjima i da ne posežu za pritužbama. Uz nadu da će se stečajni plan realizirati kako je i zamišljeno, na konferenciji za novinare iskazano je razumijevanje za njihovo razočarenje i nepovjerenje obzirom na dugogodišnju agoniju koja traje u Jadranu, gdje su se „uhljebljivali“ nesposobni, politički postavljani, nadzorni odbori i uprave, gdje su se igrale razne političke igre, u kojoj su nažalost sudjelovali i neki sindikalni aktivisti. Ali zajednički bi interes svih vjerovnika trebao biti usmjeren na budućnost. Apel da preispitaju svoju odluku upućen je stoga i Veneto banci koja će se kao razlučni vjerovnik svakako namiriti iako je isključena iz stečajnog plana.

Prema ocjeni SIK-a parcijalna rasprodaja i odustajanje od izglasanog stečajnog plana značila bi rasprodaju hotela, manju mogućnost namirenja potraživanja vjerovnika, posebno radnika,daljnje stagniranje turizma na crikveničkoj rivijeri i značajno smanjenje broja radnih mjesta.