Božićnica radnicima CR Abitare d.d. Labin

abitare cr

Pozivajući se na odredbu Kolektivnog ugovora da Poslodavac ima pravo donijeti Odluku o isplati regresa za godišnji odmor i božićnice ukoliko poslovanje poslodavca i učinak izvršavanja radnih zadataka bude odgovarajući, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sredinom studenog zatražio je od Uprave CR Abitare d.o.o. isplatu Božićnice. Naime, ocjena je Sindikata da je Društvo ostvarilo dobre poslovne rezultate, za što su zasigurno zaslužni i radnici, a da je izvršavanje radnih zadataka bilo na zavidnom nivou.

Uprava je ocijenila zahtjev SIKD-a utemeljenim, te je svim radnicima koji su kod poslodavca u radnom odnosu, a radili su i prethodne sezone (sezona 2016/2017), odobrila božićnicu u iznosu od 1.000,00 kuna, a radnici koji su prvi puta u radnom odnosu u iznosu od 500,00 kuna.
Božićnica je isplaćena zajedno s plaćom za studeni.

Skup članova u Plavoj laguni Poreč

skup plavalagunaprosinac

Veliki broj članova Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije iz Plave Lagune prisustvovao je danas redovitoj Izvještajnoj Skupštini. Sindikalna povjerenica Ivanka Titlić upoznala je prisutne s radom u proteklom periodu, izrazila razočarenje zbog slabog izlaska radnika, posebno članova SIKD-a na ovogodišnjim izborima za Radničko vijeće. Unatoč tome, SIKD je očekivano premoćno pobijedio. Naglasila je potrebu jačeg sindikalnog organiziranja, ali i angažiranja mladih u radu Izvršnog odbora. Obzirom na zamor zbog dugogodišnjeg sindikalnog vođenja ove podružnice odlučila je dati ostavku te je predložila da do izbora koji bi se proveli na proljeće predsjednik SIKD-a za sindikalnu povjerenicu imenuje MARICU KURTEK koja se već angažirala u radu i učlanjivanju novih članove. Svi prisutni su prijedlog Ivanke podržali.
Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a upoznala je prisutne s dogovorom postignutim s Upravom Plave Lagune o povećanju plaće od 4% te jedinstvenom Kolektivnom ugovoru za radnike Istraturista (koji se sa 1.1.2018. pripaja Plavoj Laguni) i Plave lagune iz Poreča te dala pojašnjenja članovima SIKD-a. Članovi SIKD-a izrazili su zadovoljstvo postignuti dogovorom iako su radnici iz Umaga u tom dogovoru bolje prošli. Posebno su pohvalili povećanje plaće sobaricama čiji je rad izuzetno težak, a plaće najniže. Ujedno je najavila mogućnost dodatnih beneficija za radnike Plave Lagune obzirom na najavljeno porezno rasterećenje poslodavaca po osnovi smještaja i prehrane sezonskih radnika i spremnosti Uprave ovog Društva da eventualne uštede po toj osnovi „vrati" radnicima.
Stipe Liović, zamjenik sindikalne povjerenice dao je izvještaj o financijskom stanju, naglasio kako je SP „Plava Laguna" financijski stabilna, kako se članovima redovito izdaju beskamatne pozajmice u iznosima do 5.000,00 kuna, zbog bolesti ili smrti isplaćuju se i nepovratne solidarne potpore, a redovito dva puta godišnje članovi se darivaju bonovima za Uskrs i Božić. Zamolio je prisutne članove na jači sindikalni angažman u cilju većeg sindikalnog organiziranja posebno mladih članova, koji će nastaviti njihov rad.
Bruno Bulić, predsjednik SIKD-a pohvalio je rad ove podružnice, zahvalio se Ivanki na dosadašnjem angažmanu te najavio da se na ovaj način, kao predsjednik, ovoj podružnici obraća zadnji put jer sredinom iduće godine ima namjeru otići u mirovinu.
Nakon svih izlaganja, prigodnih čestitki povodom nadolazećih blagdana, svim prisutnim članovima podijeljeni su vrijednosni bonovi i paneton.

Radnicima Istarske tvornice vapna d.o.o. Most Raša božićnica u iznosu od 3500,00 kuna i 1,5% veće plaće od 1. siječnja 2018. godine

itv rasa

Nakon što su socijalni partneri koncem studenog dogovorili način i uvjete zbrinjavanja viška radnika, početkom tjedna Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije s Upravom Društva ITV-a dogovorio je i iznos božićnice i povećanje plaće. Radnicima će se povodom božićnih blagdana isplatiti 2.500,00 kuna neto te dar u naravi u visini od 1.000,00 kuna. U visini maksimalno neoporezivog iznosa (600,00 kuna) isplatit će se i potpora za dar djetetu do 15. godine starosti.
Od 1. siječnja 2018. godine radnicima se povećava i plaća za 1,5%, odnosno osnovica koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećava se s dosadašnjih 3.403,08 kuna na 3454,12 kuna, a za 0,5% povećava se i plaća po osnovi minulog rada. Ovisno o ostvarenim rezultatima poslovanja za prvih šest mjeseci, moguća je daljnja korekcija plaća u 2018. godini, kao i isplata uskrsnice koja je proteklih godina iznosila od 350,00 do 700,00 kuna, a s plaćom za lipanj radnicima će se isplatiti i regres za godišnji odmor u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna.
Pravo na božićnicu, kao i na povećanje plaće, ostvarit će i 15 radnika kojima teče otkazni rok, odnosno kojima je, uslijed organizacijskih promjena objedinjavanja zajedničkih funkcija dviju tvrtki u vlasništvu istog vlasnika ITV-Murexina iz Mosta Raše i Baumita iz Zagreba, otkazan ugovor o radu. Za njih je koncem studenog dogovorena otpremnina za 20% viša nego je Kolektivnim ugovorom utvrđena, a iznosi 60% prosječne plaće radnika za svaku neprekidnu godinu staža kod poslodavca, maksimalno 14,4 plaća, otkazni rok u skladu s Kolektivnim ugovorom od 2 tjedna do četiri mjeseca, te pravo na pola godišnjeg odmora.

A vrijednosnim bonom od 600,00 kuna, svoje članove je u ITV-u darovao i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

4% veća plaća u Plavoj Laguni, a ukupno povećanje ostalih materijalnih prava za više od 7% na razini Plave lagune d.d.

plava laguna

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za iduću godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako će se od 1.1.2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. primjenjivati na sve radnike u društvu, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.
Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice radnicima koji obavljaju poslove sobarice i onih koji su s njima povezani, te će se istima u prosjeku povećati plaća za dodatnih 10%.
Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4% od povevši od 1. lipnja 2018. godine. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od gotovo 5 posto, odnosno destinaciji Umag preko 9 posto. Prava će se tako u potpunosti izjednačiti već od 1.1.2018.
Plava laguna na razini materijalnih prava koja ostvaruju radnici predstavlja jednu od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj i raduje nas da je namjera Poslodavca u budućnosti istu razinu zadržati ili povećati kako bi se ostvarilo zadovoljstvo radnika nagrađivanjem i zadržala kompetitivnost na sve zahtjevnijem tržištu rada", ističu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Kolektivni ugovor Plave Lagune zasigurno je jedna od najboljih, ako ne i najbolji.

Opširnije:4% veća plaća u Plavoj Laguni, a ukupno povećanje ostalih materijalnih prava za više od 7% na...

Pozitivni pomaci u Pazinu

U pazinskim ustanovama (vrtić, vatrogasci, muzej, knjižnica, pučko učilište) i gradskoj upravi događaju se konačno pozitivni pomaci nakon gotovo deset godina za 5% umanjenih osnovica za obračun plaća.
Svih tih godina sporazumima između osnivača i sindikata definirana su materijalna prava  radnika ovisno o financijskim pokazateljima, odnosno poreznim prihodima Grada Pazina. Tako se za 2017. godinu osnovica za obračun plaće uspjela povećati za 1,2%, dok je za 2018. godinu dogovoreno 2% povećanja osnovice. Time se zaostatak plaća sveo na 1,8%, što se planira anulirati tijekom naredne godine kada bi radnici ostvarili pravo na visinu osnovne plaće iz razdoblje od prije deset godina. Tempo pozitivnih pomaka sigurno nije onaj koji bi želio Sindikat, ali se ipak situacija pokrenula s mrtve točke i daje nadu da bi se uskoro moglo razgovarati i o povećanju plaća te ostvarivanju ostalih materijalnih prava u iznosima utvrđenim kolektivnim ugovorima.