poslovni.hr Iz Plave Lagune se također pohvalili: Stižu prosječno 7% veće plaće za zaposlenike, sobaricama 10% više

28f7d9a058ffa37a11e91a1cb2418ddc

Dar u naravi iznosit će maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400 kuna, radnici imaju regres i božićnicu.
Socijalni partneri u Plavoj Laguni potpisali su danas nekoliko sporazuma i aneks kolektivnog ugovora kojim povećavaju plaće, ali i položaj i ostala prava svojih zaposlenika.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za 2018. godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako od 1.1.2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. vrijedi za sve radnike u društvu, odnosno proširuje se odmah i na radnike bivšeg Istraturista, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4% od počevši od 1. lipnja 2018. godine. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od gotovo 5 posto, odnosno destinaciji Umag preko 9 posto.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice radnicima koji obavljaju poslove sobarice i onih koji su s njima povezani u prosjeku dodatnih 10%.

Prema riječima sindikalnih čelnika najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave Lagune, koja je prvo podigla plaće radnicima, a nakon što je Vlada RH donijela odluku o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika, sve „uštede" nastale tom odlukom, pretočila je u prava radnika.

Opširnije:poslovni.hr Iz Plave Lagune se također pohvalili: Stižu prosječno 7% veće plaće za zaposlenike,...

novillist.hr IMENOVANJA TIK PRED PRODAJUDržava "mirovincima" uvalila upravu Jadrana i obvezu visokih otpremnina. Evo što o tome kaže Marić

Drzava-mirovincima-uvalila-upravu-Jadrana-i-obvezu-visokih-otpremnina.-Evo-sto-o-tome-kaze-Maric ca large

Država je u Jadran imenovala novu upravu na mandat od četiri godine nekoliko dana nakon što su mirovinci, PBZ CO i Erste Plavi, predali ponudu za kupnju i nepunih mjesec dana prije nego je država tu ponudu prihvatila

ZAGREB Ministar državne imovine Goran Marić tvrdi da predstavnici mirovinskih fondova, PBZ Croatia Osiguranja i Erste Plavog, nisu negodovali zbog toga što je država u tvrtku Jadran Crikvenica imenovala novu upravu na mandat od četiri godine, s odredbama ugovora koje im omogućuju visoke otpremnine u slučaju smjene, i to samo nekoliko dana nakon što su mirovinci predali ponudu za kupnju tog hotelskog društva i nepunih mjesec dana prije nego je država tu ponudu i prihvatila.

Jasni kriteriji
Nekoliko dana nakon što je postalo jasno da su mirovinski fondovi jedini predali ponudu za Jadran i da su dionice spremni platiti 200 milijuna kuna, uz još toliko novca za dokapitalizaciju, Nadzorni odbor te tvrtke je imenovao nove ljude u upravu i to Peru Matića kao predsjednika, a Mariju Galjanić Sovar kao članicu uprave. Mediji su otkrili da raskid ugovora znači i bogate otpremnine za njih dvoje. Marić je pak na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje što na to kažu budući vlasnici, na čiji bi teret pale te otpremnine, i jesu li se složili s tim imenovanjem, kazao kako s potencijalnim vlasnicima Jadrana o tome nije razgovarao, kao što nije razgovarao ni o njihovoj punudi, nego je ona prihvaćena na osnovi jasnih kriterija.

Opširnije:novillist.hr IMENOVANJA TIK PRED PRODAJUDržava "mirovincima" uvalila upravu Jadrana i obvezu...

turizmoteka.hr Socijalni partneri u Plavoj Laguni u utorak potpisuju aneks kolektivnog ugovora o povećanju plać

1519033248-b212e1325e2040d9376acf47b3d5f4b1

Plava Laguna od 1. lipnja ove godine, povećat će plaće radnicima u prosjeku 7%.

Socijalni partneri u Plavoj Laguni u utorak 20. veljače 2018., potpisati će aneks kolektivnog ugovora o povećanju plaća, materijalnih prava i ostalih uvjeta za zaposlenike Plave Lagune.

U ime Plave Lagune aneks kolektivnog ugovora i ostale sporazume potpisat će Neven Staver, predsjednik Uprave te Ronald Korotaj, član Uprave, te predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Plava Laguna prva je turistička kompanija koja je odlučila „uštede" nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak pretočiti u prava radnika. Također, od 1. lipnja ove godine, povećati će plaće radnicima u prosjeku 7%.

porestina.info Valamar Riviera u 2018. godini podiže ukupne plaće za 11,5%

Djelatnica valamar Riviere

Valamar Riviera će u 2018. godini povećati plaće za 11,5% s fokusom na povećanje plaća osnovnih zanimanja, što je usuglašeno sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Prema dogovoru sa socijalnim partnerima, osnovna plaća porast će ukupno 4% dok će se 7,5% ukupne mase plaća dodatno uložiti u povećanje plaća osnovnih zanimanja kao što su zanimanja kuhara, konobara, spremačica, recepcionara, sobarica i niza drugih. Povećanje koeficijenata za gotovo 50 ključnih radnih mjesta u operativnom poslovanju i povećanje osnovice za 2% započet će od 1. lipnja 2018. godine, dok će se za 2% dodatno povećati plaća od 1. prosinca 2018. godine svim djelatnicima. Ovakvom korekcijom plaća osnovnih zanimanja bit će obuhvaćeno oko 4.000 djelatnika, čime će Valamar za 2018. godinu jamčiti neto primanja od minimalno 5.000 do 7.500 kuna mjesečno za djelatnike u objektima.

Valamar Riviera će tako uložiti preko 20 milijuna kuna u povećanje plaća svih djelatnika s fokusom na osnovna zanimanja u poslovanju od čega oko 30% ulaganja predstavljaju porezne olakšice, a ostalo su direktna ulaganja u povećanje materijalnih prava radnika.

Valamar je i posljednjih godina u skladu sa svojom razvojnom strategijom progresivno povećavao osnovnu plaću svojih zaposlenika te je prosječna plaća u Valamaru za 2017. godinu bila veća za 20% od prosjeka turističkog sektora u Hrvatskoj. Progresivnim rastom plaća i ostalim ulaganjima u razvoj ljudskih potencijala, Valamar stavlja zaposlenike na prvo mjesto zbog njihove ključne uloge u postizanju izvrsne usluge, inovacija i dugoročnog uspjeha u turizmu.

Osim značajnog povećanja neto primanja, sezonskim radnicima koji dolaze raditi u Valamarove destinacije iz svih krajeva Hrvatske, osiguran je i kvalitetan smještaj i tri obroka dnevno na trošak poslodavca. Valamar ove sezone otvara četvrti hotel za zaposlenike pod nazivom Kuća Valamar. U projekt Kuća Valamar kompanija je u zadnje dvije godine uložila preko 60 milijuna kuna. U Kući Valamar sezonske radnike čekaju novouređene sobe i apartmani s vlastitim kupaonicama, zajedničkim prostorima za odmor i druženje, kao i brojne druge pogodnosti.

Valamar Riviera će 2018. godine zapošljavati 6.600 djelatnika od Istre i Kvarnera do Dubrovnika. U 2018. godini Valamar će ponuditi 1.200 ugovora za stalnog sezonca u okviru Valamar +3 programa i 400 novih ugovora za stalni radni odnos. Sve ove inicijative pridonijele su tome da je Valamar Riviera jedanaestu godinu za redom nagrađena certifikatom Poslodavac partner te dodatno potvrđuju lidersku ulogu Valamara kao vodećeg poslodavca u turizmu.

Valamar Riviera d.d.
Sindikat turizma i usluga Hrvatske
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

index.hr Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije zalaže se za očuvanje radnih mjesta u Uljaniku

(HINA)

PLANOM restrukturiranja Uljanik grupe nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, i radnika u brodogradilištu i kooperanata, jedan je od zaključaka sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Istarske županije održane u četvrtak u Puli uoči Glavne skupštine Uljanik grupe najavljene za petak.

GSV predlaže svim dionicima u procesu restrukturiranja, vlasnicima, vladi, Upravi Uljanika, sindikatima, Istarskoj županiji, Gradu Puli i samim radnicima da "svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje radi daljnjeg razvoja Uljanika grupe i očuvanja radnih mjesta".

Dali preporuku o budućem strateškom partneru

"Brodogradilište Uljanik strateško je poduzeće Istarske županije i lider brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Jedno je od većih proizvodnih poduzeća u zemlji, gradi visokosofisticirane brodove, izvozno je orijentirano te zapošljava 4453 radnika i 1900 kooperanata koji rade izravno na brodu", istaknuto je na sjednici GSV-a.

Vijeće je dalo preporuku Skupštini društva Uljanik d.d. da za budućega strateškog partnera izabere tvrtku koja će se i dalje baviti gradnjom visokosofisticiranih brodova i razvojem novih tehnologija i djelatnosti koje su vezane za brodograđevnu industriju.

Opširnije:index.hr Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije zalaže se za očuvanje radnih mjesta u...