radio.hrt.hr Sindikat IKD: Novi otkazi radnicima Liburnija rivijera hotela?!

U listopadu 2010. godine LRH je imala 667 zaposlenih, danas od tristotinjak zaposlenih njih pedesetak strahuje od otkaza! U djelatnosti kojoj nedostaje ljudi, koja Hrvatsku drži na životu! Sindikati Istre, Kvarnera i Dalmacije pitaju se i čude - je li to moguće?

Je li moguće da se nakon odlične sezone spremaju novi otkazi radnicima Liburnija rivijera hotela, a da Grad Opatija ne poduzima ništa da bi to spriječio? I nije li zapravo sve samo krinka iza koje se krije nešto puno veće od mogućih otkaza za 50-tak zaposlenika LRH?

To su pitanja na koje vrlo jasan odgovor traže vodeći ljudi Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Predsjednik toga Sindikata Bruno Bulić potvrdio je novinarima u Opatiji da razgovori s radnicima traju od početka listopada.

Sindikalni povjerenik Vitomir Trabonjača navodi da poslovodstvo na razgovore nije pozvalo ljude koji su izrazili želju za odlaskom u mirovinu, nego to čini po nekom svom posebnom planu napravljenom nakon nove sistematizacije posla.

novilist.hr Sindikat upozorava: Spremaju se novi otkazi za pedesetak radnika LRH-a NEZAKONITI OTKAZI

marina brunolrh

Uprava je obmanula Radničko vijeće najavom da će spajanjem hotela i kampova višak biti nekoliko menadžera, no u novoj organizaciji uočili smo da je u svakom hotelu tri do 10 radnika manje. Već ih se poziva na razgovore i nudi otpremnina po zakonu. No, otkazi će biti nezakoniti zbog obmane, tvrde iz SIKD-a
Postavljamo pitanje s kim će Liburnia Riviera Hoteli raditi – Bruno Bulić i Marina Cvitić ispred zgrade Uprave LRH / Foto Marin ANIČIĆ

OPATIJA - Nove, moguće otkaze u Liburnia Riviera Hotelima jučer su najavili predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, predsjednik Bruno Bulić i predsjednica Odbora za turizam Marina Cvitić. Kako kažu, u LRH-u se sprema 50-ak novih otkaza ugovora o radu zbog nove organizacije i sistematizacije poslovanja, a nakon što je uspješno obmanuto Radničko vijeće.

– Nevjerojatno da u sadašnjoj situaciji kada je evidentan nedostatak radnika u turizmu, kada sve ozbiljne turističke kompanije nalaze i donose mjere kako zadržati postojeće radnike, kako primamiti nove sezonske radnike da bi si osigurali dovoljan kadar za iduću sezonu, kada se grade novi hoteli i smještajni kapaciteti za radnike da bi im se omogućio smještaj i topli obrok, u LRH-u, nažalost, ponovno otkazi. I tako, nekoliko godina zaredom moramo ponavljati – i opet, i opet, i opet novi otkazi.

Opširnije:novilist.hr Sindikat upozorava: Spremaju se novi otkazi za pedesetak radnika LRH-a NEZAKONITI OTKAZI

poduckun.net VIDEO: Sindikalisti upozoravaju na nelegalne otkaze – LRH želi otpustiti još pedesetak radnika @ Opatija

lrh sindikatbuliclrh

Prema informacijama koje su iznijeli Cvitić i Bulić, tijekom sezone hoteli se zatvaraju jer nema dosta radnika, a sada se spremaju otkazi za još pedeset ljudi. Prije sedam godina LRH je zapošljavao oko 670 ljudi, a sada ih je prema procjeni SKID-a manje od 300.

Opatija – Čelnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SKID) Bruno Bulić i Marina Cvitić na današnjoj su konferenciji za novinare održanoj ispod sjedišta Liburnia Riviera Hotela upozorili da ova kompanija, usprkos manjku radnika i odličnim poslovnim rezultatima, priprema otkaze za pedesetak radnika.

– Nevjerojatno je da u situaciji kada drastično nedostaje radnika u turizmu, kada se kompanije trude privući čim više ljudi, osobito sezonaca, LRH za svoje radnike sprema otkaze. U travnju 2010. godine u toj je kompaniji radilo 667 radnika. Sada nemamo točan podatak o broju stalno zaposlenih, ali mislimo da ih ima manje od 300. A već su krenuli razgovori s radnicima u kojima ih se proglašava viškom i govori im se da će dobiti zakonske otpremnine i napustiti tvrtku, kazala je predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić.

Poručila je i kako će otkazi biti nezakoniti jer se temelje na novoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta oko koje je uprava tvrtke obmanula radničko vijeće.

– Donesena je nova sistematizacija u kojoj, prema našim analizama, ukida se pedesetak radnih mjesta. Radničko vijeće je obmanuto jer su nam iz uprave rekli da se radi o grupiranju kampova u klastere zbog čega će samo nekoliko menadžerskih pozicija biti ukinuto, a sada vidimo da se u svakom hotelu gasi od 3 do 10 radnih mjesta. Osim što se radi o nezakonitim otkazima, nije legalno niti otpuštanje pojedinih djelatnika jer nisu oni potpisali ugovore s pojedinim hotelom, nego s cijelom grupacijom, što znači da treba na razini grupacije prvo napraviti analizu i kolektivni otkaz te definirati uvjete po kojima će se zaposlenici otpuštati, kazala je Cvitić naglasivši da će se Sindikat suprotstaviti nezakonitim otkazima, a pozvala je i lokalnu samoupravu da se uključi.

Kako je naglasila, nevjerojatno je da gradonačelnici i načelnici šute dok se ljudima dijele otkazi, a pozvala je opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića da stane iza svojih riječi otprije dvije godine kada je tvrdio da je on „spasio radnike LRH od otkaza" te da sada podrži radnike.

– Suludo je da tijekom sezone imamo hotel koji se mora zatvoriti jer nema dovoljno ljudi, a da se nakon sezone sada dijele otkazi, kazala je Cvitić, poručivši kako smatra da se radi o uvodu u prodaju tvrtke budući da postoje interesenti.

Predsjednik SKID-a Bruno Bulić pozvao je nadležne organe da ispitaju kako se knjiži amortizacija imovine u LRH, odnosno je li to medota izbjegavanja plaćanja poreza. Njegovu izjavu u cijelosti pogledajte u video-prilogu u nastavku teksta.

glasistre.hr U PULI I JOŠ PET HRVATSKIH GRADOVA ODRŽANI PROSVJEDI UMIROVLJENIKA Glasan protest ogorčenih, potlačenih, osiromašenih i obespravljenih

prosvjed umirovljeniciglas

Trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva. Čak 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.085 kuna, a iako hrvatska nema određenu minimalnu mirovinu, najniža mirovina iznosi samo 950 kuna. Vlada je poreznom reformom povisila samo najviše mirovine, a različita smanjenja koja prosječni umirovljenici doživljavaju i po nekoliko puta u godini, ne dotiču te visoke, zaštićene mirovine koje iznose preko 6.000 kuna.

Država neprestano uzima siromašnima da bi dala bogatima, a sve je to za naše umirovljenike, koji su pošteno odradili cijeli svoj radni vijek i doprinijeli nastanku samostalne Republike Hrvatske, itekako ponižavajuće. Zato su se hrvatski umirovljenici predvođeni Sindikatom umirovljenika Hrvatske danas masovno pojavili na ulicama šest hrvatskih gradova, pa tako i u Puli, u kojoj se na Trgu Portarata okupilo između 300 i 400 umirovljenika, a među njima je bilo i mlađih osoba koje shvaćaju važnost svih poruka koje su upućene sa ovog skupa.

Marginalizirani građani

U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske sve okupljene umirovljenike i one koji će to tek postati pozdravila je predsjednica pulske podružnice SUH-a Mirjana Dika Dužman, iznijevši brojne poražavajuće statističke podatke vezane uz hrvatske umirovljenike.

- Mi hrvatski umirovljenici tražimo da se povećaju mirovine za 19 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, te povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto. Tražimo uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 bruto minimalne plaće uz korektivni faktor prema godinama staža, te uvođenje državne naknade ili "nacionalne mirovine" za sve starije osobe koje nisu stekle mirovinu iz raznih razloga i nemaju drugih prihoda za života. Tražimo promjenu modela obiteljske mirovine tako da svatko zadrži svoju radničku mirovinu, te da ima pravo uz nju dobiti i određeni postotak partnerove mirovine ukoliko partner premine. Isto tako zahtijevamo da se zdravstvena riznica ne vraća u državni proračun, da državno dopunsko osiguranje ostane pri HZZO-u, da dopunsko osiguranje ne poskupljuje, te da se uvede novi cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja prema liniji siromaštva. Zahtijevamo da se pokrene redovan rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, te uključivanje predstavnika umirovljenika u Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača. Želimo uvođenje pravobranitelja za starije osobe, uvođenje civilnog nadzora nad radom domova umirovljenika, reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni, te detaljno pravno reguliranje doživotnog i ukidanje dosmrtnog uzdržavanja, poručila je Dika Dužman uz glasno odobravanje prisutnih.

Županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodan Kapor na Portarati je istaknuo da je ovo protest ogorčenih, potlačenih, omalovaženih i obespravljenih umirovljenika koji su pošteno odradili svoj radni vijek, a sada su marginalizirani kao teret društva u kojem žive.

Stvari se mijenjaju na izborima

- Predsjednica Grabar-Kitarović je prije tri godine nakon izborne pobjede objavila da će Hrvatska prosperirati i biti najrazvijenija država regije, a u međuvremenu su nas sve zemlje regije prešišale, i mi smo ostali na začelju s Bugarskom. Deset posto kućanstava u Hrvatskoj ne može si priuštiti grijanje, 65 posto kućanstava ne može si priuštiti godišnji odmor, 50 posto umirovljenika ima mirovinu nižu od 2.000 kuna, a više od sto tisuća naših građana emigriralo je iz zemlje u potrazi za boljim životom. Sa ovog mjesta želimo i moramo poslati jasnu poruku vlasti da nemamo više strpljenja ni vremena, poručio je Kapor.

Zatim se prisutnima obratio i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji se umirovljenicima obratio direktno i provokativno priznajući da ih želi probuditi da prestanu ponavljati greške svake izborne godine.

- U kapitalizmu nema moljakanja, za sve se trebate izboriti, a to radite na izborima. Kako možete birati uvijek iste ljude? Onaj koji nije ispunio ono što je obećao u četiri godine mandata, njega se više ne zaokružuje. Nisi ispunio svoje dužnosti? Otkaz! Tako se mijenjaju stvari. Tako da za 1. Maj radnici i umirovljenici dođu na prosvjede a ne u Šijansku šumu na porciju graha, i svi sretni i zadovoljni. Ovu pohlepu koja vlada Hrvatskom nitko ne može nahraniti. Moramo im pokazati da nas ima, da smo složni i da želimo promjene, jer vi ne tražite da vam netko nešto da, nego tražite ono što ste svojim radom zaslužili, rekao je između ostalog Bulić.

Sami umirovljenici svoje stavove jasno su izrazili zvižducima ili glasnim odobravanjem iznesenih činjenica i prijedloga, a svojim su transparentima vladajućima poručili da "Umirovljenici neće mirovati, da su "Umjetnici preživljavanja", te da žele "Više radničke a ne povlaštene mirovine". (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

glasistre.hr POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA 900 ZAPOSLENIKA U BUZETU, LABINU I ROČU Veće plaće za radnike iz Cimosa

Voditelj labinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Darko Vidmar, izvijestio je kako su s upravom tvrtke „P.P.C. Buzet" d.o.o. potpisali Kolektivni ugovor, koji poboljšava status zaposlenih i ujednačava prava radnika unutar Grupacije Cimos, u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Primjenjuje se od ponedjeljka, 2. listopada, a potpisan je 18. rujna u Buzetu.

Uvedeno je deset platnih razreda za radnike u proizvodnji, a najniži iznos bruto plaće je 3.196, ranije je bio 2.800 kuna. U svakom slijedećem platnom razredu plaća se povećava za šest posto, i može dosegnuti maksimalnih 5.399 kuna.

„Na veću osnovnu plaću radnicima u proizvodnji, povećani su dodaci za radni staž, prekovremeni rad, noćni, i rad nedjeljom i praznikom. Dodatak za poslijepodnevnu smjenu povećan je s pet na 15 posto. S poslodavcem je ugovorena isplata regresa za godišnji odmor od 1.250 kuna minimalno, a točan iznos dogovarat će, ovisno o rezultatima poslovanja, poslodavac i sindikati, svake godine" rekao je Vidmar.

Izvijestio je i kako je naknada za topli obrok povišena za dvije kune, te sad iznosi 23 kune dnevno. Trajanje godišnjeg odmora, produljeno je za jedan dan. Svi radnici imaju pravo na 26 dana odmora , a za starije od 50 godina i stažem od 25 i više godina, dodaje se jedan dan. -Radnici koji su ostvarili pravo na beneficirani radni staž, imaju 28 dana godišnjeg odmora. Kao novost, uveden je plaćeni dopust pod nazivom „prvi školski dan djeteta, polaznika prvog razreda osnovne škole- istaknuo je Vidmar.

Opširnije:glasistre.hr POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA 900 ZAPOSLENIKA U BUZETU, LABINU I ROČU Veće plaće za...