glasistre.hr Ove sezone teško do kvalificiranog kadra u turizmu

konobar glasistre

Za 2017. za rad u turizmu i ugostiteljstvu odobreno je 175 radnih dozvola, a tražilo se njih 850. Minoran je to broj kada gledamo da je kvota uvozne radne snage u svim gospodarskim djelatnostima iznosila 5.211 dozvola. Zasad se ove kvote za turizam prije svega odnose na specifična zanimanja. Ove godine "uvozimo" 30 turističkih animatora, 30 turističkih zastupnika, 50 kuhara nacionalne kuhinje, 60 masera posebnih vrsta masaža i 5 instruktora ronjenja.

Ipak, s obzirom na sve veće poteškoće u potražnji kadrova u turizmu što je posebno bilo evidentno prošle sezone, očekuje se da će ta kvota s godinama rasti kao što je to slučaj i u drugim europskim zemljama. S jedne strane, svake godine raste broj kapaciteta u turizmu, a domaćih je radnika sve manje, tvrde sindikati, jer nisu zadovoljni uvjetima rada i plaćama, pa bolje uvjete traže u inozemstvu. A godišnja će se potreba u turizmu ove godine kretati od 20 do 30 tisuća radnika.

Odljev kvalitetne radne snage

- Naravno da će u Istri, ali i u ostalim primorskim krajevima biti teško naći radnike za sljedeću sezonu. U Istri je potrebno oko 9.000 radnika, od čega svega oko 3.500 radnika imamo na vlastitom prostoru. Svake godine ovaj se broj povećava za otprilike pet posto obzirom na povećanje smještajnih kapaciteta, ali i zbog odlazaka radnika u mirovinu, ističe Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Natali Komen Bujas, direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma ističe da je poslodavcima zapošljavanje stranaca krajnja opcija.

- Usluge u turizmu toliko su specifične i njihova kvaliteta najviše ovisi o osobnim kvalitetama zaposlenika, kao i poznavanju ne samo hrvatske tradicije, već i lokalnih običaja, gastronomije i slično. Stoga je svim poslodavcima koji strateški promišljaju svoj razvoj – dostupnost adekvatne radne snage i domicilnih radnika prioritet i prva opcija za zapošljavanje. Nažalost, s obzirom na vrlo nepredvidiva kretanja na tržištu rada i odljev hrvatske radne snage u zemlje EU-a, jako je teško predvidjeti koje će u konačnici biti potrebe i koliki će biti eventualni nedostatak radnika u turizmu u 2017. godini, ističe Komen Bujas.

Cvitić smatra da bi bilo dovoljno radnika ukoliko bi se stvorili preduvjeti za njihov rad, a to su prije svega uvjeti rada, smještaj i plaća.

- Poslodavci, isprsite se, podignite plaću radnicima i imat ćete ih! U protivnom, čemu ulagati i graditi nove smještajne kapacitete i hotele, ako u njima neće raditi naši radnici. Onog momenta kada sa područja države više ne budemo imali radnika, treba zaustaviti gradnju hotela i širenje hotelijerstva, poručuje Cvitić. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU