POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U ENERGO d.o.o. RIJEKA

 

ENE

U trgovačkom društvu Energo d.o.o. Rijeka potpisan je novi kolektivni ugovor kojim su povećana materijalna prava radnika u toj kompaniji. Kolektivnim je ugovorom omogućeno povećanje plaća, ali i ostalih materijalnih prava:

Povećanje bruto plaće radnicima u najnižim razredima za 12%, a radnicima u višim razredima od 5% do 9%, ovisno o platnom razredu kojem pripadaju;

Uvedena je isplata naknade za topli obrok u iznosu od 66,36 eura;

Ugovorena je isplata božićnice u iznosu od 300 eura;

Ugovorena je isplata dara za dijete do visine maksimalno neoporezivog iznosa.

Uzevši u obzir činjenicu da su dogovorom između poslodavca i sindikata nekim radnicima iz operacija plaće tijekom godine rasle od 6-10%, ukupno će za te radnike plaće u ovoj godini rasti od 18-20% u bruto iznosu. Dogovoreno je i da će se započeti sa redovitim sastancima na kojima će se razgovarati o tekućoj problematici vezanoj uz uvjete rada kako bi se ti problemi rješavali po što hitnijoj proceduri te se na taj način radnicima omogućilo da rade u povoljnim uvjetima.

Unatoč dogovorenom povećanju materijalnih prava, činjenica je da do sada u Energu plaće već duže vremena stagniraju kada govorimo o općim, a ne pojedinačnim povećanjima, a inflacija i troškovi života opteretile su radnike Energa, stoga je namjera Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nastaviti i u sljedećoj godini sa inicijativom za daljnja povećanja kojim bi se kompenzirao dugi period stagnacije.