𝐏𝐎𝐓𝐏𝐈𝐒𝐀𝐍 𝐊𝐎𝐋𝐄𝐊𝐓𝐈𝐕𝐍𝐈 𝐔𝐆𝐎𝐕𝐎𝐑 𝐙𝐀 𝐃𝐉𝐄𝐂̌𝐉𝐈 𝐕𝐑𝐓𝐈𝐂́ 𝐑𝐀𝐏𝐂̌𝐈𝐂́𝐈 𝐙̌𝐌𝐈𝐍𝐉

DV Rapčići Žminj
Načelnik Općine Žminj Željko Plavčić i sindikalna povjerenica Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije u DV Rapčići Žminj Katija Križman, potpisali su jučer Kolektivni ugovor za DV kojim se uređuju prava i obveze radnika i osnivača u općinskoj ustanovi predškolskog odgoja. Prvi je to Kolektivni ugovor potpisan u ovoj predškolskoj ustanovi, obzirom da su do sada prava i obveze radnika i poslodavca bili utvrđeni jednostranim aktom – Pravilnikom o radu.
Kolektivnim ugovorom utvrđeni su koeficijenti radnih mjesta na temelju složenosti poslova i odgovornosti, te osnovica koja je jednaka za sve korisnike općinskog proračuna. Radnici ostvaruju pravo i na naknada za prehranu u iznosu od 70 Eura mjesečno, te dodatak (nagrada) za prisutnost od 2,00 eura po danu prisutnosti na radu.
Dogovoreni su i ostali dodaci na plaću i to:
- 8% za rad u skupini sa djetetom sa teškoćama u razvoju kada nema asistenta
- 5% za mentorstvo studentima na praksi
- 10% za mentorstvo pripravnicima,
- 50% za prekovremeni rad, rad noću i nedjeljom, te
- 35% za rad subotom.
Radnicima DV isplatiti će se Božićnica, regres za GO, Uskrsnica, te dar djetetu do neoporezivog iznosa kao i radnicima Općinske uprave.
Nadalje, dogovorene su i jubilarne nagrade za svakih 5 godina rada u DV u visini neoporezivih iznosa utvrđenih Pravnikom o porezu na dohodak, otpremnina za odlazak u mirovinu u visini od 3 prosječnih mjesečnih plaća u ustanovi, te solidarne potpore u skladu s Pravilnikom o porezu na dohodak.
💬 Marina Cvitić, predsjednica SIKD:
"Zadovoljni smo postignutim dogovorom, i zbog činjenice što su se značajno povećala materijalna primanja radnika i to od 180 do 250 Eura mjesečno, ali i zbog same činjenice što su materijalna prava radnika regulirani dvostranim aktom, tj. Kolektivnim ugovorom, što je rezultat socijalnog dijaloga dvaju socijalnih partnera. Kolektivni ugovor jamči veću sigurnost radnika, a s druge strane predstavlja doseg dijaloga socijalnih partnera koji se zasniva na povjerenju, te međusobnom uvažavanju i suradnji. Uvjerena sam da je ovo samo početak dobre suradnje Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i načelnika Općine Žminj, te da će se ovisno o punjenju općinskog proračuna, uvjeti rada i primanja radnika samo poboljšavati.".