Sindikati nezadovoljni. Minimalna plaća u turizmu ista je čistaču, kuharu i recepcioneru

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) osvrnula se za Novi list na situaciju o pregovorima za kolektivni  ugovor ugostiteljstva te zastoj u pregovorima, dodavši kako je to jednim dijelom to zato što su se znatno povećale plaće u državnom sektoru, a jednim dijelom i zbog činjenice da je zaposleno jako puno pomoćne radne snage, i strane i domaće, kojoj su plaće u pravilu na minimalcu.

– Činjenica je da zbog povećanja minimalne plaće mi dolazimo u situaciju da nam se srozava omjer između složenijih i jednostavnijih poslova. Sada prema kolektivnom ugovoru ugostiteljstva imamo tri grupe poslova i s novim zakonskim izmjenama je ispalo da su sada svi na minimalnoj plaći.

Svi razredi su izjednačeni. I dok ne budemo ispregovarali nove visine plaća, a obično pregovore započinjemo nakon Nove godine, one će u praktički svim razredima biti iste. To nije u redu i jasno da se sindikati sada zalažu da se plaće povećaju sukladno razredima i složenosti poslova i to ne na način da se čeka 1. svibnja, kao što je to uobičajeno, već da se to riješi od 1. siječnja, pojasnila je Cvitić.

Ukazala je na još jedan problem, a to je da su lokalni, domaći radnici koji nisu na smještaju i prehrani kod poslodavca, ustvari u neravnopravnom položaju jer imaju ista primanja kao i radnici kojima poslodavac osigurava smještaj i hranu, a veće troškove.

Već nekoliko godina u SIKD-u pokušavaju stoga argumentirano tvrditi kako bi iz tog razloga trebalo lokalnim radnicima dati dodatak na plaću.

– Mi smo u nekim kompanijama već i za 2024. uspjeli dogovoriti dodatke na plaću za domicilne radnike u toku sezone. Cilj nam je da to ugovorimo i za 2025., ali ne da se taj dodatak isplaćuje samo tijekom sezone, već cijele godine, kazala je Cvitić.

Dodala je i kako su najveći odlasci radnika iz turističkih firmi prisutni u zimskim mjesecima, od siječnja do ožujka. To je zato što kroz sezonu radnici na plaći imaju dodatke i neoporezive naknade, nakon sezone u pravilu dobiju regres za godišnji odmor, potom krajem godine božićnicu, dar za dijete i slično, dok im u zimi ide samo »gola« plaća. A koja je 30 i više posto niža nego u sezoni.

U prosjeku iznosi nekih 800 eura, s time da se uz više godina minulog rada zna penjati do maksimalno tisuću eura. A u toku sezone taj isti radnik dobije uz sve dodatke do 1.400 ili 1.500 eura, dakle i do 50 posto višež

– To su prevelike razlike. Slažem se da treba nagraditi ljude onda kada najviše rade, ali oni moraju živjeti od plaće svih 12 mjeseci. Zato tražimo da se s povećanjem ne čeka do svibnja, ukazala je predsjednica SIKD-a.

Osvrnula se i na još jedan evidentan problem u turizmu, a to je kvaliteta usluge. Reći će kako su produktivnost i kvaliteta kontinuirano u opadanju, i to iz razloga što se zapošljava nestručna radna snaga, koja se, nerijetko, po prvi put susreće s ovim poslom.

Za to su, ukazuje, krivi i sami poslodavci koji su se u vrijeme, kada je educiranih radnika još i bilo na tržištu, djelatnika olako rješavali računajući kako će uvijek imati na raspolaganju dovoljno radne snage.

Ali i Vlada koja nije uspjela motivirati ljude da ostanu u svojoj zemlji i ovdje rade, već naprotiv, dovela do toga da si mlade obitelji u Hrvatskoj ne mogu osigurati egzistenciju. I sada se uvozi nestručna strana radna snaga suočena i s jezičnim barijerama.

– Najgore je to da smo mi tim stranim radnicima samo stanica na putu u zapadne Europske zemlje. Nakon jedne ili dvije sezone, nakon što nauče posao i jezik, ti radnici u pravilu se ne vraćaju na rad u Hrvatskoj, nego idu dalje u neku drugu EU zemlju.

I ako mi ne napravimo zaokret u smislu da zapošljavamo lokalno stanovništvo na neodređeno vrijeme, i ako im se ozbiljno ne poveća plaća, još ćemo samo srezati tu kvalitetu. A s druge strane imamo već sad visoke cijene koje podrazumijevaju određeni nivo usluge. Posljednje vrijeme se puno govori o održivosti, ali uz ovakvu situaciju, pitanje je kamo to sve skupa ide, ukazala je Cvitić.

Zaključila je da se u aktualnom trenutku čini kao da bi cijelo hrvatsko gospodarstvo stalo bez stranih radnika, ali i kako je strani radnik za poslodavca u turizmu od 15 do 20 posto skuplji od domaćeg radnika, odnosno oko četiri tisuće eura na godišnjem nivou.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ističe da su produktivnost i kvaliteta kontinuirano u opadanju, zato što se zapošljava nestručna radna snaga, koja se, nerijetko, po prvi put susreće s ovim poslom.

Za to su krivi i sami poslodavci koji su se djelatnika olako rješavali računajući da će uvijek imati na raspolaganju dovoljno radne snage.

 

Cijeli članak na: https://www.novilist.hr/novosti/gospodarstvo/sindikati-nezadovoljni-minimalna-placa-u-turizmu-ista-je-cistacu-kuharu-i-recepcioneru/

Proslijedi na:

Povezani postovi

Postani i ti član sindikata

Ostavite svoje komentare, napomene ili dodatne zahtjeve ovdje