USPJEŠNO OKONČAN PROCES MIRENJA U PULI

PULA POTPIS KU

Nakon neuspješnih pregovora, u procesu mirenja kojega smo pokrenuli prošloga tjedna došlo je do dogovora između sindikata i poslodavca, odnosno Grada Pule. Članstvo u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, te u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, provelo je izjašnjavanje o ponudi osnivača, koje je u konačnici i prihvaćeno te je potpisom Aneksa Kolektivnih ugovora uspješno okončan proces mirenja.

Ovim je aneksima Kolektivnog ugovora povećana plaća za više od 300 djelatnika u četiri ustanove, i to:

-          povećanje osnovice za obračun plaće za 6%;

-          povećanje koeficijenata za veći broj radnika za dodatnih 6%;

-          povećanje koeficijenata tehničkom osoblju sa najnižim primanjima za dodatnih 9%, pa su se ovim povećanjima izdigli iznad minimalne plaće za 2024. godinu od 840,00 eura bruto.

Osim toga, sa osnivačem su dogovoreni novi razgovori koji će se pokrenuti tijekom travnja o daljnjim povećanjima materijalnih prava radnika tih ustanova.

Rajko Kutlača, voditelj ureda SIKD ovom priliko je izjavio:

"Ovime nije riješeno zaostajanje plaća radnika tih ustanova za društvenim kretanjima, međutim to zaostajanje nije nastalo jučer i ne može se anulirati jednim korakom. Sama činjenica da smo pokazali razumijevanje problema je dobar smjer da će se ići prema njegovom rješavanju.

Osnovni smjer Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije je izjednačavanje plaća u predškolskom odgoju s plaćama u osnovnim školama prvenstveno gledajući usporedive poslove i to će biti smjer djelovanja sindikata i u budućem razdoblju.

Zadovoljni smo što je i osnivač višekratno iskazao razumijevanje za taj cilj i spremnost da se ide prema njemu, ali isto tako ne možemo ne vidjeti probleme koje stoje na njegovom brzom ostvarenju. U svakom slučaju, članovi Sindikata odlučili su se za prihvaćanje ovakvoga rješenja iako on ovim trenutnim dogovorim nije završen.

Dobar socijalni dijalog i međusobno razumijevanje je svakako jedini mogući smjer rješavanja svih, pa tako i ovih problema, pa očekujemo da će se on i nastaviti. U svakom slučaju, zadovoljni smo što smo se dogovorili da se razgovori nastavljaju već ovo proljeće.".